Szolgáltatások
| Nyomtats |
 

Szárazépítés

A gipszkarton rendszer használata, a rendkívül elõnyös tulajdonságai miatt, igen közkedvelt.
Költség és idõtakarékos, gyorsan és egyszerûen megmunkálható. Kiváló hõ és hangszigetelõ tulajdonságú. A gipsz anyagú építõanyagok, mint például a Rigips lap, növelik az általános komfortérzetet. Tûzvédelmi szempontból, alkalmasak a megelõzõ tûzvédelemre.

A gipsz elõnyös tulajdonsága, hogy hõre nem tágul, ezért nem is reped. Mivel makropórusokban igen gazdag építõanyag, ezért úgynevezett "légnedvesség szabályozó" tulajdonsággal rendelkezik.
Környezetbarát természetes alapanyagból készült termékek.

A gipszkarton szerelési feladatokat leggyakrabban, a Rigips termékeivel oldjuk meg.

Gipszkarton-válaszfal

A Rigips válaszfal üreges szerkezete, kiválóan alkalmas minden épületgépészeti és elektromos vezeték gazdaságos elhelyezésére.
A leggyakrabban alkalmazott építési mód az oszlopvázas építés fém tartószerkezetre.
A felszerelt lapok sima és száraz felületûek, ezáltal azonnal festhetõ, tapétázhat és díszíthetõ.

 

Elõtétfal

Olyan helyeken alkalmazzuk, ahol az egyenetlen falfelületetet, vakolatot nem lehet kijavítani, vezetékeket kell eltakarni, illetve hang és hõszigetelés szükséges.
Falécekre és fémtartószerkezetre is lehet szerelni.

 

Folyékony esztrich

A tökéletes padló elérése céljából alkamzzák.
A Riflux önterülõ anhidrit esztrich kiegyenlítõ esztrichként, úsztatott esztrichként vagy fûtõesztrichként belsõ helyiségek ideális burkolata. Rugalmas és gyors kötésû.

 

Szárazvakolatok

Elõre legyártott lapokból álló, falra szerelhetõ vagy ragasztható burkolat. Megfelelõ szigetelõanyaggal párosítva, növelhetõ a hõ és hangszigetelési értéke. Esztétikusan burkolhatóak.

Élvédõk felszerelése

Az élvédõ, pozitív sarkok mechanikai védelmére szolgáló, falra felerõsített, jellemzõen fém profil elem. Nem látható, a festés illetve a tapétázás alá készül.Boltivekhez müanyag hajlitható élvédõt használunk.Silány minöségû kõmüvesmunkához negativ élvédõ szükséges.

Árlista

 

Kõmûvesmunkák

A munkálatainkhoz szükséges, kisebb kõmûvesmunkák:

Vakolás

Legalább 1 nm-es felület vakolása, tégla, beton és egyéb felületeken, 2 cm rétegvastagságig.

Foltvakolások

Vakolathiányos,sérûlt(csöátvezetések,repedések,beázások,málások stb.) falfelületek foltszerû javítóvakolása, 2 cm rétegvastagságig.

- tisztítás
- alapozás
- vakolás

 

Faljavítások

Különbözõ hibák javítása a fal saját anyagából.

- tisztítás
- alapozás
- javítás a fal saját anyagával

Vezetékhornyok eltüntetése

Minden nemû falba helyezett vezeték szintbe dolgozása.

- tisztítás
- alapozás
- vakolás

 

Aljzatkiegyenlítés

Egyenetlen, repedezett, és egyéb hibák javítása a padlón.

- elõkészítés
- alapozás
- javítás az aljzat anyagával
- aljzatkiegyenlítés

Árlista

Takarítás

A munkálatok végeztével teljes körû takarítás, esetleges festékfoltok eltávolítása, munka során keletkezett hulladék, por stb. eltávolítása.
Sittanyag elszállítása.

Árlista

 
| Nyomtats |

 
   

Speciális bevonatok

Árlista


Weboldalunk fejlesztés alatt áll.
A menüpont tervezett tartalma, rövidesen elérhetõ lesz.

 
| Nyomtats |
 

Beltéri dekoratív bevonatok

A leglátványosabb beltéri bevonatok, amelyek különbözõ alapfelületekre készülnek.

Például: sima fafelületre, struktúráltra, mintázott alapfelületre, rusztikus glett felületre, fûrészporos, üvegszövet és struktúra tapétára, valamint beltéri dekorációs építészeti elemekre.
Az alapfelületet, különbözõ festék, és glettanyagokkal díszítjük. Elkészülte után, természetesen a tartósságát növelhetjük, védõbevonattal.

Díszítõ jellegû festékkel az alábbi hatásokat érhetjük el: antikolt (koptatott) hatás, kõ és márvány felületek utánzása, finom színátmenetek képzése, felhõszerû hatás, patronálás (falra helyezett, kasírozott minták felfestése), szivacs technológiák, mintázó hengerrel készített díszítések, ecsetnyomás technika, csepegtetéses, szórópisztolyos módszerek, különbözõ színek felvitele gyapjú kesztyûvel.
Anyagfélék: Oikos, Trilak, Alpina

Díszítõ jellegû glett bevonatok: Különbözõ festék és struktúra felületeken egyaránt alkalmazható. Ezen eljárások, különbözõ antik és márványhatású glettanyaggal és egyéb massza anyagokkal készülnek. Céljuk, a patinás stílusú és nemes felületek utánzása.
Jellemzõik, hogy jól tûrik az igénybevételt, légáteresztõek, a falak egyenletlenségeit tompítják. Vizes bázisúak, jól színezhetõek.
Általában egyéb díszítõ elemekkel együtt készítjük (rozetták, díszlécek, keretek, oszlopok stb.).

Anyagfélék: Oikos, Trilak, Düfa

Díszítõ jellegû fali masszák és glettelések:

Antik stukkóhatás (antikolt felületképzés festékpép festéssel)
Antik mediterrán simított falbevonat (anyagában színezett égetett mész finomvakolat utánzás)
Antik márványstukkó hatás (stukkó lustro utánzat)
- velencei dekorstukkó (stukko veneziano utánzat)
- firenzei dekorstukkó (stucco fiorentino utánzat)
- mantovai dekorstukkó (stucco mantovano utánzat)
egyéb dekorstukkó utánzatok (stucco meditarraneo)

 

Kültéri dekoratív bevonatok

Árlista

 

Egyéb dekoratív bevonatok

Selyem falikárpitok utánzása: Egyszínû selyem, illetve fémhatást keltõ díszítõfestés.

Színjátszó gyöngyházszerû hatás keltése: Színes felületbe ágyazott kristálygyöngyök pontszerû hatásukkal, káprázatos díszítést nyújtanak. Akár normál, színes alapokon is díszítõ funkcióként kiváló.

Többszínû, színes pontocskákat alkalmazó eljárás: Modern stílusú enteriõrökbe ajánljuk.

Színes körhatású eljárás: Több színes pontocska felhordása színkártya alapján.

Felszórt színes "stickek": Áttetszõ gyantával együtt felszórt színes pálcikák.

Optikai fényjátszó színes fém és gyönygyhatású, speciális felület: A fények intenzív játéka a falakon.

Kalapácslakk mázolás: Ötvösmunkát utánzó mázolási eljárás, sok színben.

Repesztett felület: Speciális repesztõlakk eljárás, amitõl a bevonat filmje, mikroszerkezetben megreped.

Árlista

  Weboldalunk fejlesztés alatt áll.
A menüpont tervezett tartalma, rövidesen elérhetõ lesz.
 
| Nyomtats |

RozettákGirlandokKültéri homlokzat akril festéseFolyékony tapétázás

 
   

Díszítõelemek alkalmazásával (rozetták, díszlécek, díszítõelemek, oszlopok, nyíláskeretek, testek és formák stb.) változatosan és igényesen díszíthetjük lakó és munkakörnyezetünket.

Mûanyag díszítõelemekkel dolgozunk, ami polisztirol habból készül. A polisztirol elõnye, hogy az elemek könnyûek, rugalmasak, zsugorodásmentesek, nem vetemednek és "tiszta" munkával felhelyezhetõek.

A megfelelõ stílusú elemek kiválasztásával, nemcsak enteriõröket egységesíthetünk, hanem bizonyos belsõépítészeti hibákat is eltüntethetünk (pl. panelhibák födém és oldalfalak találkozásánál) illetve rejtett vezetékeket is elvezethetünk mögötte.

Anyaguk könnyû és tartós, nehezen éghetõek, többször átfesthetõek és jól díszíthetõek. Önmagukban is értéknövelõek és stílusosak.

Kültéri változataik is léteznek, melyekkel a régebben divatos "fehérmunkákat" utánozzák (nyíláskeretek, oszlopok, figurális díszítések stb.)

Különbözõ gipszkarton szerkezetekkel és külsõ hõszigetelõ lemezekkel kombinálva, igen tág teret nyitnak az Önök elképzeléseinek.

Általában díszítõfestõ eljárásokkal és "nemesebb" tapétákkal kombináljuk. Remekül mutat, enyhe pasztellszínekben, a "minimál design" lakásokban. Merészebb megoldások is kitûnõ hatást érnek el, erõsebb színekben (pink, királykék stb.), nem szokványos helyeken alkalmazva.

A tört színeket, (pl.elefántcsont szín), különösen ajánljuk a szép régi bútorokkal, festményekkel, dísztárgyakkal berendezett helyiségekbe, mert nem nyomja el a tárgyak egyedi szépségét, viszont növeli a hely nívóját.

Termék típusok: Decosa, Bovelacci, nmc.


 

Árlista

 
| Nyomtats |

 

Tapétázások


 
A tapétázás története
 


A tapéta vagy falikárpit, a felület díszítõ jellegû burkolására, illetve védelmére alkalmas. A mintázás, a textura és a szín, folyamatosan a kor divatját követte. A tudomány mai állása szerint a tapéta, Kr.e. 200 évvel  a kínaiaktól származik, akik rizspapírral burkolták falaikat. Majd a VIII. században, egy arab fogságba esett kínai által, kezdték el terjeszteni az arabok Európában a papírkészítés tudományát. Elõször lenszálakból és bambuszból kezdtek papírt készíteni. Körülbelül a XII. századra már egész Európában elterjedt a papírkészítés tudománya.

Kínai papírkészítés


1481-ben XI. Lajos francia uralkodó kérésére, Jean Bourdichon festett 50 tekercs tapétát, angyalokkal, kék háttéren. Franciaországban, Jean Papillon, rézmetszõ mester találta fel a folyamatos mintázatú tapétát.
Jean Bourdichon
kézzel festett tapétája


Angliában, a Lodge of Christ's Cambridge-i egyetemen találták, a legkorábbi tapéta maradványt, 1509-bõl, ami Hugo Goes nevéhez fûzõdik. Majd a XVIII. században, kezdett igazán divatos lenni, a drága, kézzel festett tapéta.

Amerika megteremtette a saját stílusát, az értékõrzõ neoklasszikus stílustól a futó rózsákig kiterjedõen. A viktoriánus korban, a szobák bársonyburkolatúak, rikító színûek és pompázatos díszítésûek voltak. Olyan kézmûvesek, mint Louis Comfort Tiffany and William Morris, új stílusirányzatot teremtettek, az Art Nouveau-t.

Neoklasszikus tapéták

Viktoriánus tapéták

Art Noveau tapéták


Az elsõ színesen nyomtató gépet, az angol Charles Harold Potter találta fel. Majd 1920-ban megalkották a mechanikusan mûködõ mintanyomó gépet.

A modernizmus korában egyaránt kedvelték a tradicionális és a finomabb és stílusokat (romantika, futurizmus, kubizmus).

Hazánkban, a II. világháború után, a tömeges lakásépítések, az urbanizáció és különbözõ népgazdasági megfontolások, mint például a lakószobák belmagasságának és méretének csökkentése, egy elég leegyszerûsített minõséget és színvilágot teremtett. Az import illetve magán beszerzési lehetõségek bõvülésével (NDK, Csehszlovákia, Egyiptom, Finn stb.), a nyugatról érkezett minõségi anyagok elterjedésével, elérkeztünk a liberalizált piachoz.

Ma már rendkívül széles szín, stílus, textura, minta és eljárások alapján válogathatunk, pénztárcánkhoz mérten.

Forrás:

www.computersmiths.com

www.blonderwall.com

www.creativewallcovering.com

www.artisticlicense.org

www.victorianwallpaper.com

www.charlesrupert.com

www.thefabricshop.com.au

 
 
 


 
Napjaink tapétái
 

Papírtapéták


Erfurt


Rasch


Vinyltapéták


Vescom


Rasch


Textiltapéták


VescomSpeciális textiltapéták (Vlies tapéta)


Marburg


RaschFesthetõ Vlies tapéta


ErfurtFûrészporos tapéta


Rauh


Erfurt 
 
 
 
   

Késztapéták

Azok az egy vagy többszínû, díszes, mintás (vagy kevésbé díszes) tapétafélék, amelyek vásárláskori tulajdonságait nem változtatjuk meg, és a díszítésen kívül (bordûr, tapétaszegély) több munkafázison nem esnek át, valamint a munka folyamán nem változik az állaguk.

Némelyik típus festhetõ, például a fûrészporos tapéta, egyéb festendõ lábazati és vliestapéták, és az üvegszövet tapéta.
Gyakorlatban ezeket hívjuk a "hagyományos" tapétáknak.
Jellemzõ méretük: 0,53 x 10,05 m-es tekercs, de anyaguk és az országok eltérõ szabványai miatt, elõfordulnak eltérések. Az elõkészítés nagysága, a tapétázandó felület épületfizikai lehetõségeit figyelembe véve, rendkívül széles termékskálából lehet válogatni.

Fõbb fajtái: papírtapéták, habtapéták, vinyltapéták, textiltapéták.


Papírtapéták

Makulatura tapéták (aljzattapéták):

Alapfelületként készítjük, nehéz tapéták alá, illetve különbözõ falfestési eljárások alá, amennyiben kisebb dilettáló repedések áthidalására van szükség. Szimplex egyrétegû, papírszínû gyártmányok. Szalag és tekercsszélességû változataik léteznek, több hosszúságban és súlyban.


Könnyû papírtapéták:

Egyrétegû (szimplex) sima felületû, egyszínû vagy nyomott mintás tapétaféle. Egyre kevésbé használatos, napjainkban.


Nehéz papírtapéták:

Két vagy többrétegû (duplex), dombornyomott tapéták. Színtartóak, de nem moshatóak, dörzsállóságuk gyenge.
Változatos színekben és mintázattal készülnek.


Habtapéták

Kétrétegû alappapírra felhordott festékpaszta, amely lágy meleg tapintást eredményez. A kisebb hibákat elfedi a falakon, a festékpaszta eltérõ vastagsága, struktúrája és színe miatt. A kialakuló fény-árnyék játéktól, úgynevezett "színárnyalat változtató" látványt nyújt. Tartós bevonatot képez, enyhén szigetelõ és portaszító tulajdonságúak.
Többszínû és csillámpor granulátummal bevont változata is létezik.


Vinyltapéták

Hagyományos vinyltapéta:

Kétrétegû alappapírra készülõ, mûselyem fedõrétegû tapétaféle. Jelenleg, a legfejlettebb tapétaféle.
Mosható, dörzsálló, tartós bevonatot képez. Változatos színekben és textúrákban kaphatóak.


Szimplex vinyltapéta:

Egyrétegû alappapíron, vékony mûanyag filmréteg található. Külsõleg hasonló a hagyományos vinyltapétához, de vékony alappapírjuk miatt, gyenge minõségûek.
Alárendeltebb falfelületekre ajánljuk.


Relief tapéta:

Kétrétegû alappapíron akril fedõréteg (festékpaszta) található. Tulajdonságai megegyeznek a hagyományos vinyltapétákkal. Általában átfesthetõek.


Textiltapéták

Hagyományos textiltapéta:

Papírhordozóra ragasztott szövet vagy textilszálakat tartalmazó, textilmintázatú tapéta. Vastagabb anyagával és sûrûbb textúrájával, elfedi a falak kisebb egyenetlenségeit. Tartós, erõs bevonatot képez, jól szellõznek, mosható változataik is léteznek. Környezetbarát tapéták.


Speciális textiltapéta (Vlies tapéta):

Rendkívül jól ellenáll a környezeti behatásoknak (Pl. kopás, ütés), tartós és erõs bevonatot képez a falakon. Repedésáthidaló tulajdonsággal is rendelkezik.

Árlista


Festendõ tapéták

A festendõ tapéták alapvetõen jó tulajdonságait használjuk az általa felépített bevonatrendszerben

- a falak egyenletlenségeinek látványát a textúrájával jól takarja

- hõszigetelõ képességgel rendelkeznek, kellemesebb tapintásúak, a hõérzetet növelik.

- Jobban bírják a környezeti behatásokat, ütésállóbbak, a hajszálrepedések képzõdését megakadályozzák

- Igen változatos, finomabb-durvább textúrájukkal, mintázataikkal, egyenletes optikai hatás érhetõ el

- Könnyen felújíthatók, látványosan és fantáziadúsan díszíthetõkStruktúra tapéta

Sima hátoldalú, dombornyomásos papírtapéta, széleskörû struktúra választékkal (Pl. rattan-optika, halszálka, moare stb.)

Ha bizonyos szögbõl esik rá a fény, csodásan láthatóvá válik a tapéta szerkezete. Mintázata miatt, a fal egyenetlenségeit jól elfedi.

Anyagféle: Novaboss Pro és Color


Kreatív tapéta

Finoman struktúrált felülete jól hagyja érvényesülni a különbözõ effektusokat, például az ütögetéses, tekercs, törléses, és sablontechnikákat.

Anyagféle: Viva


Textiltapéta

Tartós, 100% stabil, környezetbarát, PVC és üvegszálmentes tapéta. Rostanyag és textilszálból polimerizált kötõanyaggal kombinálva, speciális dombornyomással készül.

Kiválóan alkalmas az üvegszálas tapéta helyettesítésére a repedés áthidaló tulajdonsága miatt.

Anyagfélék: VliesFaser ambiente, -design, és color, Variovlies-Trendvlies


Fûrészporos tapéta

A németországi Wuppertal-ból több mint
100 éve indult hódító útjára, a Raufhaser,
a fûrészporos tapéta, melynek lényege, hogy többször is átfesthetõ, így lényegesen megnövelhetõ az élettartama és szélesíthetõ a felhasználási köre.

Az eredeti Raufhaser tapétákat, mind a mai napig a családi vállalkozásban mûködõ, Erfurt cég készíti.

A tapéta anyaga: Egy alappapírra felhordott ragasztóanyagba, kisebb-nagyobb (finomabb-durvább) szemcsézetû keményfa-köszörületet, fûrészport pergetnek, melyet egy újabb vékony papírréteggel fednek le. A felhasznált szemcsézettõl függõen, finom, közepes vagy durva struktúrájú tapéták vásárolhatóak. Mivel középnehéz tapéták, minden esetben makulaturázást (aljzattapéta) igényelnek. Így elég sokáig (akár 20-30 év) tartós bevonatot képeznek.

Jellemzõik: Különbözõ festékekkel átfesthetõek (többször is), diszperziós, latex, olaj festékekkel, és akár mosásállóvá is tehetõek. Tartós, jól szellõzõ, repedésáthidaló, a falak hibáit jól tompító, gazdaságos bevonat.
Az egyenetlen falak ideális felújító anyaga. Környezetbarát anyagokkal készül. Egyedüli hátrányuk, mint egyébként minden struktúrált anyagnak, hogy a por könnyebben megtapad rajtuk, mint a sima felületen.

Jól kombinálhatóak épületdíszítõ elemekkel, egyéb tapétákkal, falburkoló anyagokkal. Többfajta szélességben és hosszúságban kaphatóak.


Üvegszövet tapéta

Az üvegszövet tapétázás technológiája, nyugat-európából ered. Ott alkalmazták elõször az egyszerû struktúrájú durva üvegszövetet, homlokzati rendszerek alapjaként. Késõbb rossz állapotú, illetve nagy igénybevételnek kitett épületek belsõ tereinek kialakítására is használni kezdték. Hazánkban elsõ megjelenési helyei, a kórházak, középületek, gyorséttermek. Az üvegszövet gyártók az egyre bõvülõ piac és a kialakuló versenyhelyzet miatt, termékeik folyamatos továbbfejlesztésének útjára léptek. A fejlesztések, egyenletes anyagminõséget, széles és kifinomult termékskálát eredményeztek.

Anyaga finom üvegszál, melyet különbözõ vastagságú fonallá sodornak, majd ebbõl a fonalból, változatos szövetsrtuktúrákkal készülõ terméket szõnek.

Az alapfelület, amelyre a bevonatrendszer felkerülhet, lehet új és régi vakolt felület, beton, cement alapú faforgács, gipsz és gipszkarton felület. Viszonlag gyors elõkészülettel megkezdhetõ a felületek áttapétázása. A fal kisebb repedéseit, hibáit önmagában elfedi. Az alapfelület glettelésére, jellemzõen nincs szükség, egy alaposabb (szükség szerinti) vakolatjavítás elegendõ. Alapozásra minden esetben szükség van, a rendszer jó tapadása és az alapfelület pórustelítése érdekében. A tapétázás, fóliaragasztásos technikával készül, a falakat kenjük be ragasztóval, a tapéta felhelyezése elõtt. A változatos sruktúrában felhelyezett üvegszövet tapétát, hagyományos módon festjük, illetve ezek a struktúrák sok látványos díszítõfestési eljárást "engednek" meg. Ezáltal igen dekoratív eredmények érhetõek el.

Jellemzõi: Nehezen, illetve nem éghetõ, strapabíró, vegyszer és mosásálló, korrózióálló, repedésáthidaló, mérettartó anyagok. Többször átfesthetõ.

ÁrlistaFolyékony tapéták

Papírtapéta

Instant ragasztót tartalmazó papírkeverék, amelyet folyékony makulaturázásra használunk.

Csomagolópapír színû, gyengén vízálló, kismértékben hõ és hangszigetelõ tulajdonságú.


Textiltapéták

Általánosan elterjedt, folyékony tapétaféle. Alkalmas régi és új falakra.

A falak kisebb hibáit elfedi, hõ és hangszigetelõ tulajdonságúak, nehezen éghetõ, környezetbarát. Az esetleges sérülései, jól javíthatóak. A hajszálrepedéseket elfedi, portaszító hatású. Vizes helyiségekben is alkalmazható, mivel páraáteresztõ.
Megjelenésében kifejezetten exkluzív, tetszetõs bevonat. 100% pamut textíliából készül. Számtalan színben és különféle csillámokkal készülhet. Kellemes tapintású felületével barátságos környezetet nyújt, és úgynevezett hõérzet növelõ hatása van.

Kombinálhatóak épületdíszítõ elemekkel, amivel még exkluzívabb látványt érünk el.


Bõr alapú tapéta

Folyékony tapéták közé tartozik a LEDEKOR bõr alapú tapéta, ami néhány éve jelent meg a magyar piacon.

Rendkívül kedvezõ tulajdonsága mellett, az ára is kedvezõ.

Csak természetes anyagokat tartalmaz, környezetbarát, rendkívül jõ hõszigetelõ képességû, portaszító, jól szellõzik, a felületi egyenetlenségeket kiválóan átfedi. Nehezen éghetõ, az estlegesen keletkezett hibák jól javíthatóak. Széles szín és dekor választékkal rendelkezik.

Beltéri és védett kültéri falfelületek burkolására ajánlják.


ÁrlistaEgyéb tapéták

Hõszigetelõ alaptapéta

A szigetelõ alátét tapéta zárt szerkezetû polietilén habanyaga, két oldalon papírhasírozással készül. A papírrétegeknek köszönhetõen az alátét tapétát ugyanúgy ragasztjuk fel, mint bármelyik nehéztapétát. Megszünteti a falak káros lehûlését. Nem ajánlatos vizes, gõzös helyiségekben illetve, komoly falszerkezeti hibáknál alkalmazni (erõs felázások, salétromosodás keletkezhet).


Parafa tapéta

A parafaburkolatok esztétikai megjelenésükbõl adódóan, nem igényelnek további felületkezelést. De igény esetén lehet glettelni és festeni is. Jól tartják a hõt, és hangelnyelõk, a falak szellõzését nem gátolják. Környezetbarát tapéta.


PVC tapéta

Alappapírra ragasztott PVC-fedõréteggel ellátott tapétaféleség. Erõs, tartós bevonat, repedésáthidaló, mosható, dörzsálló. Gyengén szellõzik. Általában csempe mintás, ugyanis csempeutánzat a célja. Vizes helyiségek tapétázására használjuk.


Öntapadós tapéta

Jellemzõen márvány, kõutánzat, valamint fafajtákat utánzó változataik a legelterjedtebbek. Léteznek egyszínû, fém illetve metál változataik is. Vékony, de erõs mûanyagból készülnek, moshatóak, szellõzésük nem jó. Tökéletes felületelõkészítést igényelnek.


Üvegtapéta

Nyílászárók üvegfelületeinek betekintés elleni, valamint fényszûrésre szolgáló, öntapadós tapétaféle.


Csempetapéta

Kimondottan díszítõ jellegû, régi csempeburkolat felfrissítésére szolgáló, mosható, öntapadós tapéta.


Képtapéta (Poszterek)

Végtelenített, illetve egyedi offszettnyomott tapétaféle. Vékony anyaguk miatt, gondos elõkészítést igényel. Változatos méret és képválaszték létezik. Kifejezetten hangulatkeltõ és díszítõ hatása miatt alkalmazzák.


Tapétaképek

Természeti képeket, figurális, gyakran stilizált jeleneteket bemutató, többszínnyomott tapéták. Falikárpitok, gobleinek, freskók utánzására alkalmazzák. (Pl.: Francia tapétaképek, Kínai-Japán jellegû tapétaképek)


Fémszövet tapéta

Fémszál fedõrétegû tapéta, amit leginkább a modern design elérésére alkalmaznak.


Lehallgatás elleni tapéta

Speciális fémszövet tapéta, a rádióhullámokat leárnyékolja, illetve visszaveri. Ezzel a tapétafélével az egész felületet burkolni kell, és kifejezetten nem környezet barát.Falikárpitok

Közvetlenül a falra erõsített dekoratív, igényes textilek, díszítõ jellegük mellett egyéb jó tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Eltakarják a falak vagy mennyezetek hibáit, jó hang- és hõszigetelõk.

Készülhet ragasztással, illetve léckeretre rászegezve. Széleit zsinórokkal, paszománnyal, díszléceléssel dolgozhatjuk el, ami még mutatósabbá teszi a textilt.

A természetes alapanyagú selyemkárpitokat a napfénytõl védeni kell, mert színük és mintázatuk fakulhat. Az erõs szövésû mûszálas textilek kevesebb törõdést igényelnek.
Legmutatósabbak, az erõs és hangsúlyos színekben (arany, vörös, zöld, királykék, püspöklila) domináló falikárpitok. Széleik díszítésére fõképpen arany, illetve ezüst színeket alkalmazunk, de a textil mintázatában megtalálható egyéb színekkel is nagyon szépen kiemelhetõ. Ha egyszínû, akkor tetszés szerint választható a textil színének világosabb, vagy sötétebb (más) árnyalata.