Beltéri falfestések
| Nyomtats |

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 


 

 
 
 
 
 
 
 
  

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 


 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

 


 
   

 

 

Diszperziós festések

A beltéri felületek festésére régebben használt hagyományos enyves festési eljárásokat felváltó közismert és közkedvelt festési eljárás.

A diszperziós bevonat, nagyobb mértékben színtartó, véd a korrózió ellen, kisebb vegyi hatások, gõz és magasbb hõmérséklet mellett is hosszabb ideig megõrzi eredeti állapotát.
A száraz vakolt felületre felhordott alapozórétegen, a diszperziós festés tartós, mosható, tetszetõs színû bevonat, amelyet a légnedvesség nem pusztít, nem kopik, és nem porlik le a felületrõl. A legolcsóbb korszerû eljárás, kis fantáziával, igen sokoldalú felületképzések érhetõek el általa (antikolás, színátmenetek, bordûrök, sablonok, minták, plasztikus anyagok). Szobafestésnél a leggyakrabban alkalmazott eljárás. Jó alapot képez bizonyos díszítõfestõ eljárásoknak, késõbbi tapétázásoknak. Alapesetben a fûrészporos tapéták átfestésére is ezt alkalmazzuk.

Páradús helyiségekben nem ajánljuk, a nedvesség miatt könnyen gombásodhat.
Leginkább hõhidaknál, elégtelen szellõzésnél, észak-nyugati tájolású homlokzati falaknál fordulhat elõ ez a probléma.

Anyagfélék: Héra Diszperzit, Düfa wandweiss, Supra diszperziós beltéri falfesték, Tilatex Akva, Dulux, Alpina, Durlin Alpok

Árlista

 

Mészfestés

Az összes festési eljárás között, az egyetlen, ahol a kötõanyag és a festék azonos anyagból, mészbõl áll.

Mészfestést többnyire fehér színben készítünk, de lehet színezni halvány árnyalatokra, esetleg mintázatot felhordani rá. Fertõtlenítõ, egészségóvó hatása közismert. Általában hagyományos mész-cement vakolatra készítjük, illetve már mészfestéssel ellátott felületet újítunk fel vele. A páraátereszto képessége jó, ezért leginkább fürdõszobák, konyhák, mosókonyhák illetve erõsen párás gõzös helyiségekbe ajánljuk. Kiválóan alkalmas új épületek elsõ festéséhez, nyaralók, lépcsõházak, pincék, tájjelegû házak, alárendeltebb jellegû épületrészek és bizonyos jellegû mûemlékvédelmi munkákra.

Manapság, szinte kizárólag a nagyobb festékgyártók által kínált, készrekevert, javított minõségû mészfestékeket használjuk festési célra.

Anyagfélék: Trilak mészfesték, LaFarge mészfesték, Jub mészfesték, Supra

Árlista

Enyves festés

Régen megkötött, szárazvakolaton alkalmazunk enyves festést, enyvet ugyanis csak teljesen száraz felületen szabad használni. Az enyvek legtöbbnyire vízben oldhatóak, ezért nem mosható bevonat. Ha megfelelõen enyvezett a fal, akkor is csak törlésbiztos, ezért párás helyiségekben nem alkalmazható.

Közismertebb fajtái: oszlatott enyes festés, színfröcskölések különbözõ mintákkal és színekkel hengerelt, sablonmintázott, vonalazott, plasztikázott, fényporozott, fûrészporos, és a damaszt jellegû változatai. Viszonylag olcsó, kimondottan díszítõ jellegû, és nem védelmet nyújtó festési eljárás.

Jellemzõen nagyobb belmagasságú "belvárosi", illetve családi házak, régebbi típusú bútoraival berendezett szobáihoz ajánljuk.

Érdekesség: Mintázó eszközei, a szakma legmegbecsültebb szerszámai közé tartoznak, szinte "apáról-fiúra" szállnak.

Anyagfélék:budaifõld(piktortégla)bécsifehér,porfestékek,vizes bázisú szinezõpaszták,csontenyv,mc-tapétaragasztó,titánfehér,litophon,tej,sõr,aluminiumpor,rézpor.

Árlista

Alkidgyanta festés

Nagy molekulasúlyú, kondenzált mûgyanta polimerbõl (száradó olajokkal módosított alkidgyantából), aktív töltõanyagokból és pigmentekbõl áll. Víztaszító tulajdonságú bevonatrendszer. A felületeken könnyen tisztítható, matt, stabil, nehezen eltávolítható bevonatot képez. Hátránya, hogy nem páraátersztõ.

Ez a fajta eljárás, tökéletes elõkészítést igényel. Magasabb árfekvésû festési eljárás.

Épületek vizesblokkjai, és erõsebben igénybevett felületek, valamint erõs dohányfüst, és egyéb agresszív szennyezõdéseknek kitett felületekre ajánljuk. Kiégett lakásoknál, (volt hozzá szerencsénk)egészségügyi létesítményekben is kiválóan alkalmazható.

Anyagfélék: Wallkyd, Wanda

Árlista

Latex festés

Nálunk a latex gumit jelent, de külföldön olyan diszperziós festéseket értenek ezalatt, melyek polimerizált lakk nyersanyagú kötõanyaggal készülnek.

Jellemzõjük, hogy viszonylag kis viszkozitással, nagy pigment tartalmúak. Anyagában mintázott, üvegszövet tapéták, vlies tapéták, lábazati tapéták festésére használjuk elsõsorban, mert vékony és erõs, ugyanakkor rugalmas fetékfilmet képez a felületen. Így a finomabb mintázatú részek is sokkal többször átfesthetõk, mint a "hagyományos" diszperziós festékkel. Polisztirolból készült, belsõ épületdíszítõ elemek (stukkók, rozetták, díszlécek stb.) festésére is ezt alkalmazzuk.
A modern díszítõfestõ eljárások nagy részének alapját, ez a rendszer adja meg. Kreatív és rendkívül széleskörûen használható bevonat típus. Szobafestésre általánosan használt.

Matt, selyemfényû és fényes változatban készülnek. A mélyebb színûek (vörös, királykék, fekete) és az élénk színek (narancs, tengerkék), megfelelõ minõségben, jellemzõen csak ebbõl az anyagfélébõl állíthatóak elõ. Különleges fényhatásai miatt, a damaszt-selyem hatású falfestések elkészítésére is használatos.

Anyagfélék: Dulux, Héra Luxus, Düfa Mattlatex-Seidenlatex-Glanzlatex

Árlista